Onduidelijke communicatie Defensie over verhuizing mijnenjagers naar MarineterreinEnkele dagen geleden meldde Defensie nog via een persbericht aan het Noordhollands Dagblad dat de mijnenjager Hellevoetsluis voor educatieve doeleinden naar het Marineterrein op Kattenburg is versleept. Nu meldt de Helderse Courant dat de drie andere mijnenjagers buiten dienst ook naar Amsterdam komen, maar dat alle vier de schepen vervolgens in de verkoop gaan. Hoe het precies zit mag Joost weten. Communicatie naar de buitenwereld is nooit de sterkste kant geweest van onze krijgsmacht...

UPDATE 19-2-2019
Via via is mij ter ore gekomen dat volgens Defensie de betreffende journalist van de Helderse Courant niet goed op de hoogte is. De twee mijnenjagers die in Zeebrugge liggen zullen daar ook blijven en niet naar Amsterdam komen. Wel vreemd dat journalist Booy letterlijk een woordvoerder van Defensie citeert en het dan verkeerd zou hebben begrepen. Wellicht was de quote van woordvoerder De Haan van wat oudere datum. Voorlopige conclusie: naast de Hellevoetsluis komt ook de Maassluis nog naar Amsterdam. Twee stuks in totaal dus. Of dat voor educatie dan wel verkoop is, is mij niet bekend.

UPDATE 22-2-2019
Afdeling Communicatie van het Commando Zeestrijdkrachten laat vandaag rechtstreeks aan mij weten dat de Helderse Courant er inderdaad naast zat. Er komt nog één mijnenjager naar Amsterdam en de andere twee blijven in Zeebrugge. Er zou überhaupt geen plaats zijn voor nog twee schepen aan de kades van Kattenburg.
Of de twee 'Amsterdamse' mijnenjagers worden verkocht of voor educatieve doeleinden gebruikt gaan worden is onder andere afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen tussen het Rijk en de gemeente Amsterdam over de toekomst van het Marineterrein.

UPDATE 5-4-2019
Ken je dat verhaal van die tweede mijnenjager die naar Amsterdam zou komen? Die kwam dus niet. Ik geef het op om hierover informatie op te vragen bij Defensie. Het kan namelijk elk moment weer veranderen...

Hieronder het artikel (wat dus voornamelijk foutieve informatie bevat):


Alle vier mijnenjagers naar Amsterdam
Arie Booy
31 januari 2019 donderdag
Helderse Courant (NH-Dagblad)

Den Helder

Om meer steigerruimte vrij te maken in de Nieuwe Haven worden alle vier de uit dienst gestelde mijnenjagers naar Amsterdam gevaren. Begin deze week kwam naar buiten dat de Hellevoetsluis naar het Marine Etablissement Amsterdam was gebracht. Nu blijkt dat ook de andere drie schepen onderweg zijn. Woordvoerder Stefan de Haan van de marine: ,,Alle vier de mijnenjagers - Middelburg, Hellevoetsluis, Haarlem en Maassluis - verkassen uit Den Helder. In de eerste plaats levert dit extra steigerruimte op." De luitenant ter zee vervolgt: ,,De Hellevoetsluis ligt inderdaad al in Amsterdam bij de marinekazerne. De Maassluis gaat uiterlijk volgende week richting hoofdstad. De Middelburg en de Haarlem liggen nu in Zeebrugge en zullen op een later moment eveneens naar Amsterdam verplaatst worden." De schepenlift in Zeebrugge is de plek waar alle mijnenjagers van de Koninklijke en Belgische marine onderhouden worden. De vier jagers werden vanwege de bezuinigingen in het begin van dit decennium van de sterkte afgevoerd. Sindsdien lagen ze bij de mijnendienst in Den Helder aan de steiger. De schepen zijn jaren in de verkoop geweest, vorig jaar werd besloten ze uit de aanbieding te halen. Maar inmiddels wil Defensie ze toch weer te koop zetten.

Nieuwe generatie
Ondertussen wordt achter de schermen noest doorgewerkt aan de selectie van een nieuwe generatie mijnenjagers. België is leidend in dit dossier. Naast Damen zijn twee Frans-Belgische consortia geïnteresseerd in de order. Aangezien er in de toekomst op een andere manier op mijnen gejaagd gaat worden dan vandaag de dag, zien de ontwerpen van de nieuwe jagers er anders uit dan we gewend zijn. De schepen worden een stuk groter dan de huidige Alkmaar-klasse. Het moederschip blijft buiten de gevarenzone blijft terwijl vooral onbemande systemen het werk gaan doen. Ook op het gebied van de accommodatie aan boord zijn veranderingen op til. Er is meer aandacht voor comfort van de bemanning.

Reacties