Marineterrein mogelijke locatie voor nieuw stadspark ter viering van 750 jaar stad Amsterdam

Burgemeester Halsema presenteerde gisteren de plannen voor de viering van het 750 jarig bestaan van de stad. 
Planologen, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers worden uitgenodigd om samen met inwoners na te denken over de vraag hoe de metropool Amsterdam, ‘van Zaandam tot Uithoorn, van Haarlem tot Lelystad’, ruimte kan vinden voor een dynamisch bedrijfsleven, voedselproductie, natuur en betaalbare woningen, aldus Halsema. 
Er zijn plannen voor een blijvende herinnering aan deze mijlpaal in de vorm van een nieuw park. Volgens een woordvoerder zou dit op het Marineterrein of in de Bijlmer gerealiseerd moeten worden. 
Het Marineterrein lijkt mij de aangewezen plek, aangezien bewoners van de binnenstad smachten naar meer groen en deze plek historisch gezien een van de startpunten was voor het succes van de stad als handelscentrum. 
Plannen om op het terrein een park te realiseren waren er al vanaf het moment dat Defensie aankondigde van het terrein te willen vertrekken. Gaandeweg werd de focus echter steeds meer verlegd naar een bedrijventerrein met voornamelijk woningen voor expats. Mede door druk van omwonenden en gemeenteraadsleden kwamen woningen en groen weer op de agenda. Het is nu afwachten wat het huidige college voorelkaar krijgt in de onderhandelingen met Rijksvastgoed aangezien deze nog steeds eigenaar is en haar stempel op de toekomstige ontwikkelingen wil drukken.


Reacties