Bewoners Museumhaven Oosterdok ongerust over brug Marineterrein


Afgelopen maandag 19 april publiceerde Het Parool een artikel waarin door bewoners van de Museumhaven aan het Oosterdok kritiek wordt geuit over de geplande brug tussen het Martineterrein en de NEMO-pier. Zij stellen dat de brug de plannen zijn 'ingerommeld'. De plek waar de brug op de pier moet landen zou ineens veranderd zijn.

Het is waar dat in de huidige plannen zoals die vorig jaar in de informatiekrant werden verspreid de brug in de Museumhaven eindigt. Die plek staat echter nog niet vast. Iets wat de gemeente ook heeft gemeld aan de bewoners. Uit de samenvatting van de participatiesessies in december 2020:

De brugverbindingen hebben impact op de bewoners van de Museumhaven en de Dijksgracht. De gemeente gaat nader in gesprek met de Museumhaven, de bewoners van de Museumhaven en de Dijksgracht over dit onderwerp.

De voorgestelde brug zou volgens bewoner Ron Vissenberg in oudere plannen naar het puntje van de pier lopen. Ik heb echter nooit een kaart van de gemeentelijke plannenmakers gezien waarbij dit het geval is. Wel komt die plek voor in sommige van de vele tientallen plannen die studenten, architecten, politici en buurtbewoners hebben bedacht. Geen van die plannen heeft ooit voorgelegen voor inspraak.

Ik snap dat belanghebbenden zich roeren, maar ze zijn wel degelijk gehoord tijdens de laatste participatiesessies. Of dit iets gaat helpen is natuurlijk maar de vraag.

------------------------------------------------------------------------------

Artikel uit Het Parool:


Kritiek op brug tussen Marineterrein en Nemopier: ‘Verkeerde plek’

Een brug tussen het Marineterrein en de Nemopier wordt volgens bezorgde buurtbewoners op de verkeerde plek gepland. ‘De brug wordt het Oosterdok ingerommeld.’

Marc Kruyswijk 19 april 2021, 22:01

Dat het woekeren met ruimte is in Amsterdam bewijst de Nemopier, ­eigenlijk het uitsteeksel dat gevormd wordt door de tunnelmond van de ­IJtunnel. Er was nog ruimte voor een museum en ligplaatsen voor woonschepen. En over de pier loopt een fietspad dat met ingewikkelde bochten het oostelijke deel van de binnenstad verbindt met het Oosterdoks­eiland en CS.
Maar het moet beter: onder meer om ook het Marineterrein beter te ontsluiten zijn er plannen gemaakt om een brug aan te leggen tussen het voormalige Marine-etablissement en de Nemopier. Nu al is er een tijdelijke brug van het terrein naar de Dijksgracht. Maar waar die tweede brug nu precies moet komen is de vraag.
De ontwerpen die plaatselijk bootbewoner Ron Vissenberg heeft in­gezien, stemmen hem allesbehalve positief: halverwege het Nemo-­eiland.

Volgens Vissenberg wordt er ‘een brug het Oosterdok ingerommeld’. “In oudere plannen liep zo’n brug naar het puntje van de Nemopier. Nu moet de nieuwe brug ineens precies bij de ingang van Nemo aanlanden. Dat museum ziet de bezoekersstroom natuurlijk liever langs de ingang gaan dan langs het punt waar de bezoekers uit beeld zijn.”
Vissenburg benadrukt dat het hem niet gaat om zijn eigen ligplaats. “Als ik moet opschuiven: prima. Maar hier worden ineens procedures vertroebeld en een prachtig watergebied in de stad onnodig kapotgemaakt. Dit najaar beslist de gemeenteraad erover. Dat moet gewoon zorgvuldig ­gebeuren.”
Gemeente: twee bruggen
Volgens de gemeente wordt het Marineterrein ontwikkeld tot een ’toonaangevend innovatief nieuw stuk stad’, aldus een woordvoerder. “Daarvoor is de bereikbaarheid van het ­Marineterrein en de verbinding met de omgeving van groot belang. Er ligt al een tijdelijke brug over de Dijksgracht, waarvan het voorstel is om deze permanent te maken. Die brug vormt de verbinding richting CS en zal straks, als de Oosterdoksdraaibrug weer in gebruik genomen wordt, ook weer zo gaan functioneren.”

Over de ingetekende plek waar de tweede brug precies moet komen: “Voor de brug is een zoekgebied waarbinnen de brug zou moeten komen. Dit gebied ligt grofweg tussen de kop van de Nemopier en de binnenhaven van het Marineterrein. Omdat deze brugverbinding over de doorgaande scheepvaart- en staandemastroute komt, is meer onderzoek nodig om te bepalen of deze brug mogelijk is en zo ja, waar zij daadwerkelijk kan komen te liggen.”
Volgens de gemeente zal de pro­cedure en ook de bepaling van de ­precieze plaats van de brug nog tot het eind van dit jaar in beslag nemen.



Reacties

  1. Verkeerde plek? Verkeerde brug!
    Een brug op die plaats heeft 0.0 vervoerswaarde voor bijv. fietsers van Oostelijke Eilanden naar CS. Enige waarde is om bezoekers van NEMO naar Marineterrein te leiden. Lijkt me logisch om dat met een bootje te doen. Maritiem, weet je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ron Vissenberg11 mei 2021 om 02:17

    Van een zoekgebied voor een brug over het Oosterdok was tot voor kort geen sprake. Sinds 2017 staat in alle publicaties een brug naar de ingang van NEMO vermeld en afgebeeld. Dit zoekgebied is onlangs 'gevonden', omdat wij eigenaren van varend erfgoed in het Oosterdok ontdekten dat het College van Rijksadviseurs een eerste brug heeft aanbevolen in 2014 op de kop van de NEMO-pier. Dat advies heeft nooit B&W bereikt! Het is achtergehouden. Waarom? Wel het Scheepvaartmuseum schrok van dat advies in 2014. De sleep van Clipper Stad Amsterdam kan bijvoorbeeld heel moeilijk of niet door een brug op de kop van de pier. De voorste sleepboot vaart zowat MediaMatic in voordat de achterste sleepboot door de brug is. NEMO en Scheepvaartmuseum hebben samen een stichting die jarenlang water beheerde in het Oosterdok en die warme connecties heeft met Waternet. Dus keurde Waternet die brug op de kop af. Reden: alle andere verkeer op het water dan Clipper Stad Amsterdam vanzelfsprekend. Waarom de brug naar de ingang van NEMO op alle plaatjes staat sinds 2017 heeft te maken met uitbreidingsplannen die NEMO is gaan smeden sinds het bondje met het Scheepvaartmuseum. Een bondje om de brug op de kop weg te houden. Wanneer nu plots sprake is van een zoekgebied waarin een brug over het Oosterdok gevonden moet worden, betekent dit dat, ongeacht de uitkomst, die brug er ook komt. Het is een in het leven geroepen geforceerde discussie om, via een omweg van 'onderzoek', uit te komen bij de brug die al sinds 2017 op alle plaatjes staat: een brug naar de ingang van NEMO. Stelt u zich de vraag eens hoe de woordvoerder van de gemeente kan spreken over een 'zoekgebied dat loopt van de kop van NEMO-pier tot aan de binnenhaven van het Marineterrein' wanneer een brug op de kop van de pier in het verleden al is afgekeurd door Waternet. Je kunt op de kop van de pier dus enkel nog een brug vinden die daar volgens Waternet niet mogelijk is. En dat is precies de bedoeling. De brug moet immers ergens anders gevonden worden: naar de ingang van NEMO. De enige onderzoeken die op dit moment ertoe doen, zijn een onderzoek naar het achterhouden van informatie aan B&W en een onderzoek naar de noodzaak van een brug over het Oosterdok. Die noodzaak is namelijk nooit aangetoond. Het Marineterrein wordt al ontsloten door een toekomstige permanente brug via de Dijksgracht. Waarom heeft de gemeente dan zo'n haast? Het is beroerd te moeten vaststellen dat macht en lobby niet enkel grote bedrijven toebehoort, maar ook grote cultuurdragers. We kunnen er hier in het Oosterdok een boekje over opendoen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ron Vissenberg4 mei 2022 om 12:52

    Ter afronding van het hoofdstuk 'brug zonder vastgestelde noodzaak door een museumhaven' meld ik even dat de gemeenteraad in 2021 heeft besloten dat de Gemeente Amsterdam geen behoefte heeft aan een dergelijke brug. Een permanente brug over de Dijksgracht zal de tijdelijke brug aldaar dan ook vervangen en het Marineterrein blijvend ontsluiten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten