Brandstichting en vernielingen op Marineterrein

"Heb je al een foto gemaakt van het nieuwe verse gazon op het Marineterrein?", werd mij een paar weken geleden nog gevraagd. Ik ontkende, want ik wachtte op een mooie dag om de foto's te gaan maken. Verbazing bij de vragensteller. Deze ging ervan uit dat het gras geen dag zou overleven als de lente eindelijk zou doorbreken. Uit ervaring weten we dat er veel (teveel) mensen op deze plek afkomen bij een temperatuur boven de 22 graden. Jammer genoeg kreeg mijn buurtgenoot gelijk.


Afgelopen woensdagavond liep het op het recreatieveld op de Voorwerf na een relatief rustige middag totaal uit de hand. Hieronder de reactie van onze wijkagent Jan op Instagram:

Na de eerste zomerse dag van het jaar volgde helaas direct een rumoerige nacht op het @marineterreinamsterdamGraffiti, vernielingen, ruziĆ«nde bezoekers onderling, drugsafval (ballonen/lachgasflessen) en brandstichting zorgde voor een zeer nare bijsmaak na een mooie dag...

Politiecollega’s hebben in de nachtdienst moeten optreden naar aanleiding hiervan en dit verliep (gelukkig) zonder noemenswaardigheden. Het beheer van het #marineterrein heeft mede hierdoor besloten om het terrein vanaf 22.30 uur leeg te maken met de inmiddels opgeschroefde beveiliging. De politie zal hierbij aanwezig zijn. Vanaf 23.00 uur is het terrein dan ook niet meer toegankelijk voor recreatieve doeleinden. De uitzonderingen gelden voor de aanwezige ondernemers en direct betrokken gasten. Aangezien ons tijdelijke politiebureau zich bevindt op het #marineterrein zelf zullen wij de komende tijd een extra oogje in het zeil houden.

Jaren geleden waarschuwde het Buurtplatform Marineterrein / Kattenburg al voor nachtelijke onrust op het terrein dat door de muur die het afsluit van onze wijk, en dus zonder enige sociale controle, wel eens een trekpleister voor allerlei gespuis zou kunnen worden. We zijn inmiddels maar wat blij met die muur...

Woensdagavond kwam er eerst een aanhoudende, onheilspellende bak lawaai over de muur. Vervolgens kwam de meute het terrein afgedruppeld. Met veel gejoel, versterkte muziek en zonder enig respect voor de bewoners van Kattenburg. Het zal de ontlading zijn van anderhalf jaar corona, dachten we nog. Toen beseften we nog niet dat het tot vernielingen en brandstichting zou leiden.

Vandaag nam ik nog eens polshoogte, en de schade lijkt, wat het grasveld betreft, beperkt gebleven. Enkele kale, uitgebrande plekken. Wel ligt het nu al weer vol met kroondoppen, peuken en glas. Pas dus op voor je in het gras gaat zitten!

Gelukkig neemt de politie de situatie serieus en wordt het recreatieveld vanaf 23:00 weer een park in plaats van een feestlocatie. Hopelijk blijft dit zo, want wat we woensdagnacht beleefden is onacceptabel.

Foto's Wijkagent Oostelijke Eilanden: https://www.instagram.com/p/CPqW-Neh41j/

Reacties