Marineterrein opnieuw tijdelijke noodopvang voor asielzoekers en statushouders


Vandaag in Het Parool:

Marineterrein opnieuw tijdelijke noodopvang voor asielzoekers en statushouders

Op het Marineterrein worden vanaf woensdag maximaal driehonderd asielzoekers en statushouders opgevangen. Alle reguliere asielzoekerscentra zitten vol, waardoor uitgeweken wordt naar locaties van Defensie.

David Hielkema 6 oktober 2021, 16:50

Sinds de aankomst van Afghaanse evacués in Nederland zitten asielzoekerscentra in Nederland vol. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Amsterdam opnieuw gevraagd om te helpen bij tijdelijke noodopvang van asielzoekers en statushouders.
Op het Marineterrein worden daarom vanaf woensdag maximaal driehonderd asielzoekers en statushouders opgevangen. Zij zullen maximaal drie weken op het Marineterrein verblijven. In augustus verbleven daar ook al vierhonderd Afghaanse asielzoekers.
Verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken): “Het college vindt het vanzelfsprekend om te helpen. We heten deze mensen van harte welkom en hopen dat het COA snel een vaste plek vindt waar ze tot rust kunnen komen.”

Hostel
Vorige week werd bekend dat negentig statushouders tijdelijk worden opgevangen in een Stayokay-vestiging aan de Kloveniersburgwal. Zij moeten vaak langer dan de wettelijke termijn wachten tot zij een sociale huurwoning toegewezen krijgen. Het hostel wordt in principe voor vijf weken gebruikt als opvangplek, met mogelijkheid tot verlenging, zodat kan worden gezocht naar een vervangende locatie.
Op defensielocatie Harskamp in de gemeente Ede, waar eerder protesten waren wegens de komst van evacués, wordt ook langer ingezet voor de opvang van maximaal 750 Afghaanse asielzoekers. De legerplaats zal tot het eind van deze maand openblijven voor asielzoekers.
Het COA, het Rijksvastgoedbedrijf, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn in gesprek met provincies en gemeenten om extra tijdelijke en reguliere opvanglocaties voor asielzoekers te realiseren.

Reacties